Middels dit bericht informeren wij u over een belangrijke wijziging in ons privacy beleid. Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Uw privacy staat bij ons hoog in het vaandel en we doen er alles aan om uw gegevens veilig te bewaren. Om meer te weten te komen over hoe wij uw gegevens ontvangen, gebruiken en opslaan, verwijzen wij u naar het Privacy Statement op onze website.
+31 70 390 95 90 Treubstraat 1 G 2288 EG Rijswijk

Op zoek voor de Voedselbank

De Voedselbank Haaglanden is op zoek naar een nieuw pand en wij zoeken mee. We vroegen Monica Criellaard van de Voedselbank aan welke eisen het nieuwe pand moet voldoen. 

De Voedselbank Haaglanden is momenteel gevestigd aan de Boomaweg in Den Haag. Helaas zitten ze in een uitbreidingsgebied en worden er binnenkort door de gemeente nieuwe woningen gebouwd. De zoektocht naar een nieuw pand is dus begonnen. 

Naar wat voor pand zijn jullie op zoek?
“We zitten nu in een pand dat goed aan onze eisen voldoet dus we hopen weer zoiets te vinden. We hebben vooral flink wat ruimte nodig. Onze locatie wordt namelijk zowel gebruikt als distributiecentrum voor de regionale Voedselbanken als voor onze Voedselbank zelf. We hebben dus voldoende plek nodig voor een grote lopende band, grote vries- en koelruimte en voldoende opslagruimte om voedsel tijdelijk op te slaan. In totaal zoeken we ongeveer 1.700-2.000 m2. Daarnaast willen we graag dicht in de buurt van het openbaar vervoer zitten. We kunnen niet zonder onze vrijwilligers en dus vinden we het belangrijk dat we goed bereikbaar zijn voor iedereen die zich kosteloos voor ons inzet. Ook moet er regelmatig een vrachtwagen laden en lossen, dus in een woonwijk bijvoorbeeld is niet handig.” 

Hoe verloopt de zoektocht? 

“Samen met Profile Project zijn we druk bezig met zoeken. Vanzelfsprekend kunnen we geen commerciële huurprijzen voor ons nieuwe pand betalen. In onze huidige huurconstructie krijgen we subsidie van de gemeente, zij verhuren hun pand tegen gereduceerde prijzen aan ons. Profile Project helpt ons kosteloos in deze zoektocht. We worden altijd erg blij van giften in natura. Dat is eigenlijk waar onze organisatie op draait. Zonder alle giften van bedrijven en particulieren zouden we niet kunnen bestaan. De doelstelling van de Voedselbank is overigens tweeledig, we helpen mensen die onder de armoedegrens leven. Daarnaast gaan we met onze activiteiten ook voedselverspilling tegen. Die twee doelstellingen helpen elkaar natuurlijk zodat wij meer mensen in Nederland kunnen helpen. Dat maakt het een dankbaar beroep.” 

 

De Voedselbank in cijfers

In 2017 waren in Nederland 168 voedselbanken actief met 530 uitgiftepunten en 11.000 vrijwilligers. Jaarlijks stijgt het aantal voedselbanken licht. In 2017 werden 132.500 mensen geholpen. In datzelfde jaar werden ongeveer 40 miljoen producten uitgedeeld. Gemiddeld wordt met het uitdelen van voedsel door de Voedselbank ongeveer 0,8-1,6% van de voedselverspilling tegengegaan. Het distributiecentrum Haaglanden bedient 15 voedselbanken in de regio. Voedselbank Haaglanden kent 23 uitdeelpunten en ondersteunt werkelijks circa 1.800 huishoudens.

terug naar overzicht