Middels dit bericht informeren wij u over een belangrijke wijziging in ons privacy beleid. Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Uw privacy staat bij ons hoog in het vaandel en we doen er alles aan om uw gegevens veilig te bewaren. Om meer te weten te komen over hoe wij uw gegevens ontvangen, gebruiken en opslaan, verwijzen wij u naar het Privacy Statement op onze website.
+31 70 390 95 90 Treubstraat 1 G 2288 EG Rijswijk

Wat zijn de trends voor 2019?

Trekken we ons na een vergadering terug in de yogaruimte? Of praten we even na in een op de jungle geïnspireerde ontmoetingsplek? Kantoorruimtes verschuiven steeds meer van functioneel naar een plek waar het draait om het welbevinden van de medewerker. Wat zijn de trends in kantoorinrichting voor 2019? We vroegen het Marc de Vries, creative director van Profile Project. 

Wat gaat er gebeuren in 2019?

“Ik zie dat er in kantoren steeds meer rekening wordt gehouden met de medewerkers. Om ervoor te zorgen dat zij goed kunnen werken, productief zijn en de werkomgeving als prettig ervaren. Een positieve ontwikkeling! We zien ook dat de techniek daarbij onmisbaar is. Om die prettige werkruimte te creëren, wordt er namelijk steeds meer gemeten. Denk aan het meten van de hoeveel zuurstof, daglicht of hoe het met de akoestiek is gesteld. Maar ook de routing in een kantoor wordt onderzocht: zitten medewerkers niet te dicht bij de drukke plekken – zoals het koffieapparaat of de printer – en kunnen ze zich dus concentreren of worden ze continu gestoord? Steeds meer zaken worden nauwkeurig gemeten en de kantoorinrichting wordt daarop aangepast. Dat is overigens ook hard nodig. We zitten midden in een war for talent. We moeten talent vinden, strikken en vooral vasthouden. Millennials zien het kantoor als een speeltuin. Ze zijn bereid heel hard te werken, maar willen meer dan de generaties hiervoor hun eigen regels bepalen. Daar moeten we dus op inspelen. Inrichting gaat daarbij een steeds belangrijkere rol in spelen. Natuurlijk kan dat niet alleen zorgen voor een prettige werksfeer, maar het speelt zeker mee.” 

Waar moeten we dan aan denken?

“Veel groen, veel planten, het nabootsen van de natuur – denk aan een waterval – , creatieve ruimtes en sociale plekken waar collega’s samenkomen. Maar ook aan plekken waar je juist kunt uitrusten, bijvoorbeeld een yogaruimte of een ruimte om een dutje te doen. Wij hebben hier op kantoor ook een kleine plek met een bank waar je even je ogen dicht kunt doen. Na een powernap ben je er weer helemaal bovenop! We zien vaak dat bedrijven waarbij dit soort zaken – contenteren, samenwerken, socializen, uitrusten en leren – in balans zijn, vaak erg succesvol zijn.” 

Nog andere zaken die komend jaar belangrijk zijn?
“Groen blijft een belangrijk aandachtspunt voor 2019. Dat komt fysiek tot uiting – dus heel veel planten op kantoor – maar ook door groen te doen: het terugdringen van de CO?-uitstoot. Er wordt steeds meer geïnvesteerd in circulaire economie, recycling, warmtepompen, efficiënte klimaatregeling, led-verlichting enzovoort. Dat heeft overigens ook een reden. In 2023 moet elk kantoorpand een energielabel C hebben. Er moet komende jaren dus nog flink wat gebeuren om dat te bewerkstelligen. We zien natuurlijk wel dat dat voor grote bedrijven vaak makkelijker te realiseren is dan voor het mkb.” 

Wat moet elke organisatie komend jaar doen voor de medewerkers?

“Ik vind echt dat elke organisatie het staand werken moet omarmen. Dat heeft een hele positieve uitwerking op de gezondheid van medewerkers. En ook op de productiviteit.” 

Wat vind je verder een goede ontwikkeling?

“Ik vind het erg interessant dat er steeds meer co-working spaces komen. Dat is de toekomst, natuurlijk ook omdat er steeds meer ZZP’ers en zelfstandigen bijkomen. Het is inspirerend om te zien dat zij op een andere manier omgaan met een kantoorruimte, namelijk gebruikmaken van de faciliteiten wanneer zij daar behoefte aan hebben en de spaces ook gebruiken om andere mensen en disciplines te ontmoeten. Overigens is die trend ook bij bedrijven te zien. Steeds meer zullen bedrijven flexibel gaan huren en slechts huren wat je op dat moment echt afneemt. Vastgoed als service dus. De sector kan daarop in spelen door in het pand te zorgen voor een algemene ontmoetingsplekken waar je lekkere koffie kunt krijgen, waar de wifi uiteraard uitstekend is en waar je voldoende werkplekken hebt. Daar komen mensen samen. Die beweging is al gaande en wordt alleen maar sterker. Want elkaar ontmoeten blijft altijd belangrijk. Niet voor niks wordt de vrijdagmiddagborrel bij die co-working spaces zo goed bezocht. Wil je talent dus vasthouden, investeer dan naast een fijne werkplek vooral ook in een goede vrijdagmiddagborrel!” 

terug naar overzicht