Middels dit bericht informeren wij u over een belangrijke wijziging in ons privacy beleid. Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Uw privacy staat bij ons hoog in het vaandel en we doen er alles aan om uw gegevens veilig te bewaren. Om meer te weten te komen over hoe wij uw gegevens ontvangen, gebruiken en opslaan, verwijzen wij u naar het Privacy Statement op onze website.
+31 70 390 95 90 Treubstraat 1 G 2288 EG Rijswijk

Het geluid van de office jungle

Kletsende collega’s zodat je je niet kunt concentreren. Of continu het geluid van malende koffiebonen op je werkplek. We weten allemaal hoe vervelend geluidsoverlast op kantoor kan zijn. Maar wist je ook dat het schadelijke gevolgen kan hebben op de prestaties en gezondheid van de werknemers? Hoe voorkom je dat en hoe zorg je voor een goede akoestiek op kantoor?

 

Slechte akoestiek, te veel galm in het kantoor en continue geluidsoverlast. Het kan leiden tot grote frustraties bij mensen en zelfs tot langdurig ziekteverzuim,” aldus Mick Couwenbergh van Xfactor Agencies, agent van BuzziSpace, een bedrijf onder andere gespecialiseerd is in akoestische oplossingen. “Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar storende akoestiek en mensen kunnen er echt ziek van worden. Daarnaast kost het werkgevers natuurlijk ook veel geld als mensen thuis komen te zitten. Akoestiek is vaak nog een ondergeschoven kindje bij kantoorinrichting. Gelukkig zien we wel dat het aan het verschuiven is en dat het een fundamenteel onderdeel wordt van een fijne en gezonde werkplek.” Ook Erik Geerts van Profile Project herkent dat mensen zich bewuster worden van de problemen die een slechte akoestiek met zich mee kan brengen. “We zien dat steeds meer opdrachtgevers vragen om een goed plan. Soms al in het begin om problemen te voorkomen, maar soms ook in bestaande inrichting om problemen op te lossen.” 

 

Kantoortuinen

Die problemen kwamen steeds vaker aan het licht doordat bedrijven massaal de kantoortuinen introduceerden. “Vroeger bestonden kantoren uit kleine ruimtes met muren die het geluid beter kunnen dempen”, aldus Mick. “Tegenwoordig zijn in één grote ruimte soms wel honderd mensen aan het werk. Niet alleen het aantal medewerkers per vierkante meter is toegenomen, ook de functies zijn veranderd. Daardoor krijg je verschillende situaties op één oppervlakte. Dus bellen, concentreren, overleggen, het gebeurt ineens allemaal direct naast elkaar.” Dat vraagt dus om aanpassingen op de werkplek. Moeten we dan weer massaal terug naar de ‘hokjeskantoren’? “Nee, dat gaat nooit gebeuren,” weet Erik. “Er gaan wel steeds meer concentratieplekken komen. Die plekken kunnen bestaan uit flexibele wanden of gordijnen, die het geluid kunnen opvangen. Doordat ze flexibel zijn, kun je ze gemakkelijk verplaatsen of zelfs meenemen als je gaat verhuizen naar een andere kantoorruimte.” 

3709-2.jpeg  

Knallen met een ballon

Maar hoe weet je nou of de akoestiek slecht is? En nog belangrijker, hoe los je problemen op? “Wij krijgen die vraag regelmatig van opdrachtgevers en dan laten wij een meting doen door Mick om zo maatwerk te kunnen aanbieden”, zegt Erik. Die meting doet hij met een ballon. “Ik laat een opgeblazen ballon klappen en met een app meet ik dan de nagalmtijd. De aanbevolen nagalmtijd in een kantoorruimte – waar men zich natuurlijk ook moet kunnen concentreren – ligt op ongeveer een halve seconde. In een kroeg bijvoorbeeld kan dat langer zijn. Een te korte nagalm is overigens ook niet goed, dan raken de geluiden uit balans en dat kan negatieve gevolgen hebben. De truc is dus om de verschillende toonfrequenties en de bijbehorende nagalm in balans te houden. Vervolgens kan ik verschillende producten en oplossingen aandragen die geluid absorberen en die dus de nagalm kunnen beïnvloeden. Dat kunnen van allerlei producten zijn: gordijnen, speciale wanden, mos, 3d-tegels die geluid ‘breken’ en verschillende kanten opsturen, geluidsabsorberende poefs of een designlamp met daarin een speciaal vilt dat geluid opneemt. Elk materiaal heeft een andere absorptie-efficiëntie en absorbeert weer andere frequenties.”

 

buzzispace-akoestische-hanglamp-buzzimoon-small-door-buzzispace-studio_2.jpg

Puzzelen

Met de bevindingen van Mick kan Profile Project vervolgens aan de slag om de bevindingen te integreren in het ontwerp voor de opdrachtgever. Dat kan nog wel eens puzzelen zijn. “Soms komt uit mijn meting bijvoorbeeld dat de problemen opgelost zouden zijn als we een enorme poef neerzetten”, aldus Mick. “Maar dat past vaak natuurlijk niet in het ontwerp dus dan gaan we net zo lang schuiven en puzzelen totdat we de perfecte balans hebben in het ontwerp en de aanbevolen nagalmtijd.” En zo kan de klant een oplossing op maat worden geboden. “Daarom vind ik akoestiek zo’n interessant onderdeel bij projectinrichting”, aldus Erik. “Het is essentieel voor de gezondheid van werknemers, maar het is vaak niet tastbaar. Op deze manier kunnen we heel gericht oplossingen aandragen en het werkplezier van werknemers vergroten. En daar gaat het wat mij betreft om, projectinrichting draait in eerste instantie om mensen.” 

 

 

Benieuwd hoe het gesteld is met de akoestiek in jouw kantoorruimte? Neem vrijblijvend contact op met Profile Project voor een oriënterend gesprek via: erik@profileproject.nl

terug naar overzicht