Kennis Een echte oppepper: licht
Licht heeft een gunstige invloed op je lichaam. Hoe meer daglicht, hoe beter je slaapt bijvoorbeeld. Onze biologische klok is juist in de ochtend extra gevoelig voor licht. Zorg dus dat je vooral in de ochtend veel licht krijgt. En richting de avond en nacht bouw je dat weer af. Dus probeer op de late uren van de dag ook van je smartphone af te blijven.
Hulpmiddelen
In onze 24 uurseconomie is voldoende daglicht en ook nog eens op de goede momenten nog niet zo makkelijk. Toch zijn er wel hulpmiddelen.
Probeer vooral ’s ochtends genoeg licht te krijgen. En maak tussendoor een wandeling (ook nog eens goed voor je stappenteller).
Voor degenen die toch een groot deel van de dag binnen moeten zijn: zorg dat het bureau zo dicht mogelijk bij het raam staat. Als je de hoeveelheid daglicht zou meten, gaat dat elke meter dat je van het raam wegloopt drastisch naar beneden.
Een goede bureauopstelling zorgt ervoor dat er geen hinderlijk licht op je beeldscherm valt. Daar is bij een goede kantoorinrichting prima rekening mee te houden.
Slimme verlichting
Is het op kantoor toch nog te donker? Denk aan daglicht-verlichting, dat is slimme verlichting die natuurlijk licht optimaal nabootst.
Idealiter heeft een werkomgeving een dynamisch lichtplan. Dat start met een flinke dosis licht en bouwt dit gedurende de dag langzaam af.
Gebruik ook liever geen standaard tl-lampen, maar goede ledverlichting. Hiermee kun je ook kleurtonen toevoegen aan je lichtplan. Met meer blauw in het lichtspectrum in de ochtend overlopend naar meer rood in het lichtspectrum in de namiddag.
Daar worden we met z’n allen het meest productief, gezond en gelukkig van.