Hybride werken

Kennis Hybride werken

Het kantoor is belangrijker dan ooit

In het nieuwe hybride werken kun je heel mensgericht de vraag stellen: hoe vaak wil je naar kantoor komen? Of je kunt zeggen: je moet minimaal twee dagen op kantoor zijn. Een andere vraag stellen kan ook: hoe kunnen we als mensen en organisatie succesvol worden? En: hoe kunnen en moeten we als management daar sturing aan geven.

Huisvesting ligt nog vaak op het bordje van een facilitair manager. In een beperkt aantal gevallen voelt of is HR betrokken. Dat terwijl die huisvesting, de kantoorinrichting van je organisatie, juist de verbindende factor is om succesvol te kunnen zijn.

Het Nieuwe Werken betekende al meer op afstand werken. In een tijd van een lockdown werd het een verplichting. En in een nieuwe episode van hybride werken is de uit te voeren activiteit vaak bepalend. Of in een ander geval: de reden om met het schrappen van vierkante meters te bezuinigen ‘’omdat we toch veel thuis werken’’.

Overbelasting

Het kan verkeerd uitpakken. Overbelasting op kantoor omdat de dinsdag voor heel veel mensen een favoriete kantoordag is, vergaderingen waar de helft van de mensen wel fysiek aanwezig is en de rest vanaf een scherm meedoet. Het zijn zaken die je als management niet moet willen.

Je kunt het reguleren door slimme technologieën in te zetten, bijvoorbeeld voor het reserveren van een werkplek of het boeken van een vergaderkamer. Mogelijkheden daarvoor zijn superhandig en efficiënt.  Belangrijk ook is de vraag: wat is er nodig om ieder en ons dus succesvol te laten zijn. Ook: wat is de rek die we aan flexibiliteit (vrijheid) willen bieden.

Krappe keukentafel

Mensen die thuis een van alle gemakken voorziene werkkamer hebben, zullen als de keuze geheel bij hen ligt doorgaans niet staan te trappelen elke dag naar kantoor te rijden. Kleinbehuisden die opgevouwen achter een keukentafel het werk moeten doen juist wel.

De kans bestaat, dat als iedereen het helemaal zelf mag zeggen, de ene helft de andere niet of amper meer ziet. De vraag is of dat goed is voor het vormen van een team en het delen van kennis. Op de lange duur gaat contact alleen via een scherm niet meer verbinden.

Als management geef je richting

In het hybride werken staat het management voor de taak richting te geven op welke manier en hoe vaak interactie is gewenst om samen tot bloei te komen. Dat kan betekenen dat er geen totale vrijheid en blijheid is in de eigen keuze. Een fysieke aanwezigheid bij een overleg of vergadering kan verplicht zijn. Of de keuze op welke dag waar gewerkt moet worden.

Juist voor de sociale component blijft het kantoor essentieel. Het is de plek waar je elkaar ontmoet, kennis deelt, die verbindt.

Het is een misvatting dat het de enige rol is die een kantoor nog gaat vervullen en om er een soort speeltuin van te maken. Een kantoorinrichting met louter hippe plekken waar je heel veel koffie kunt drinken, gaat niet voldoen.

Er zullen altijd nog gewone werkplekken nodig zijn. Zeker voor kleinbehuisden die anders veroordeeld zijn tot vereenzaamd werken in een onmogelijke houding achter een krappe keukentafel.