Kennis Lekker rustig
Kletsende collega’s of continu het geluid van malende koffiebonen om je heen. Geluidsoverlast staat vaak op een als een van de meest belangrijke afleiders op het werk. Bovendien heeft het behalve schadelijke gevolgen op de prestaties ook een negatief effect op de gezondheid van de werknemers. Zorg daarom bij de inrichting van je kantoor voor een goede akoestiek. Het is een fundamenteel onderdeel van een fijne en gezonde werkplek.
Galm
Slechte akoestiek is zo te herkennen: te veel galm in het kantoor en continue geluidsoverlast. De meeste problemen zijn ontstaan bij de introductie van kantoortuinen. Daarvoor waren er nog muurtjes die geluid konden dempen. Ook kwam er met de kantoortuinen een vermenging van allerlei functies in een en dezelfde ruimte. Bellen, concentreren, overleggen. Het moet allemaal gebeuren, maar in een ruimte kan dat flink met elkaar gaan botsen.
Hoe los je problemen op?
Hoe weet je nu of de akoestiek slecht is? En nog belangrijker: hoe los je problemen op? We doen metingen om bijvoorbeeld de nagalmtijd precies in beeld te krijgen. De aanbevolen nagalmtijd in een kantoorruimte ligt op ongeveer een halve seconde. In een kroeg bijvoorbeeld kan dat langer zijn. Een te korte nagalm is overigens ook niet goed, dan raken de geluiden uit balans. De truc is dus om de verschillende toonfrequenties en de bijbehorende nagalm in balans te houden.
Bij herhuisvesting kun je het maar beter meteen goed aanpakken. Dat voorkomt later allerlei houtje-touwtje oplossingen die ook een investering vragen. Plaatst daarom niet zomaar wanden, maar zorg bijvoorbeeld meteen dat het geluid van de ene kamer niet in de andere terecht kan komen.
Flexibele concentratieplekken
Ook voor een bestaande situatie zijn oplossingen, zo zijn afgesloten concentratieplekken om in je eentje te kunnen bellen of een online vergadering te hebben erg populair.
Materialen zijn ook goede geluiddempers. Denk aan gordijnen, maar zeker ook aan akoestische schermen. Die hebben meestal ook nog eens een verrassend design. Maar er is meer: speciale wanden, mos, 3d-tegels die geluid ‘breken’, geluidsabsorberende poefs of een designlamp met daarin een speciaal vilt.
Geluidtonen
Elk materiaal absorbeert eigen geluidstonen.
De ontwikkeling in akoestische materialen is enorm. Voor een goede projectinrichting is inmiddels voor elke geluidsprobleem wel een goede en mooie oplossing.
.