Circulaire zelf doe-acties

Kennis Circulaire zelf doe-acties

Stappen voor circulariteit

In een circulaire economie maken we van afval weer nieuwe producten en gebruiken we materialen telkens opnieuw. Het betekent een eind aan wegwerpproducten. In de lineaire economie zoals we die kennen gebruiken we veel grondstoffen en produceren we veel afval waar je geen nuttig gebruik meer van maakt.

Een aantal stappen voor meer circulariteit

Refuse and Rethink

Stoppen met spullen die eigenlijk niet nodig zijn. Denk aan verpakkingsmateriaal, weggooi plastic als roerstaafjes en alles wat instant is en eigenlijk niets toevoegt. Stel de vraag: wat is eigenlijk echt nodig? Bespaar dus ook op je koopgedrag.

Delen! Van bezit naar gebruik. Heel veel spullen die je maar af toe echt nodig hebt, hoef je niet zelf in bezit te hebben. Je kunt het huren of delen met een ander. In een verzamelgebouw kun je best spullen delen. Waarom niet? Je komt ook nog eens bij elkaar over de vloerReduce

Reduce

Ben zuinig. Heb je iets echt nodig? Neem dan een variant die minder belastend is voor het milieu, omdat die energiezuinig is of gemaakt is van gerecycled materiaal. Kies ook voor duurzame spullen: die gaan langer mee omdat ze van betere kwaliteit zijn en eventueel ook nog te repareren zijn.

Repair en Re-use

Waarom zou je iets nieuw kopen als ook een tweedehands variant verkrijgbaar is. Dat geldt ook voor kantoor. En als je iets zelf niet meer nodig hebt? Verkoop het of geef het weg aan een leuke start-uo

Repareer als iets onverhoopt kapotgaat, in de de meeste gevallen is het gewoon nog te fiksen. Daarmee verleng je de levensduur en worden grondstoffen optimaal gebruikt.

Wellicht past iets niet meer helemaal echt. Geef het dan een upgrade. De kleur staat je bijvoorbeeld niet meer aan, maar het product is nog prima. Laat die stoel stofferen, geef een lik verf.

Wellicht kun je er zelf helemaal niets meer mee, maar een ander wel. Geef het product een nieuw leven. Wie heeft er niet lege wc-rolletjes gebruikt om mee te knutselen? Denk er over na wat allemaal nog zou kunnen.

Recycle

Passen al die opties niet? Laat dan nieuwe grondstoffen aanmaken. Biedt je afval dan gescheiden aan. Zorg in de eerste plaats voor zo min mogelijk restafval. Hou alles apart wat waarde heeft: van papier, tot glas en noem maar op. Pallets zijn geld waard, afgedankte tl-buizen lever je keurig in bij een recyclepunt

Niet doen

Het meest laag op de ladder en het minst circulaire wat je kunt doen is veel onnodig kopen, spullen snel afdanken en het samen als afval laten ophalen. Het gaat dan zo een verbrandingsoven in en is uiteindelijk het meest belastend voor ons milieu. Liever niet doen dus. Kijk voor een circulaire kantoorinrichting vooral naar punten 1 en 2.