Gezond productief

Kennis Gezond productief

Kantoorinrichting speelt een cruciale rol in het werkgeluk. Wie in een fijne, gezonde en inspirerende werkomgeving is, zal productiever en gelukkiger zijn dan een medewerker die dagelijks in een kleine kamer onder tl-verlichting moet werken.

Een goede kantoorinrichting zorgt dat medewerkers hun activiteiten op hun best kunnen doen. Er zijn ‘gewone’ traditionele werkplekken, maar ook aanlandplekken om even op de laptop snel de mail bij te werken en akoestisch slimme afgesloten werkplekken om rustig te kunnen bellen of echt even geconcentreerd een Excel bij te werken.

Bij projectinrichting spelen ruimten voor ontspanning ook een cruciale rol. Naast hard werken, moet er ook voldoende ruimte zijn om met een goede kop koffie even relaxed bij te praten met je collega’s. Dat vinden medewerkers geen luxe meer, maar een vereiste. Een work-life balans is belangrijk, maar ook een work-leisure balans.

In een healthy space is er een hoofdrol voor alles wat met onze zintuigen heeft te maken: denk aan klimaat, licht en akoestiek. Niets zo funest als medewerkers die de halve dag in de kou op de tocht zitten of een onprettige galm horen.

 

Een onderhoudsplan zodat de planten er fris bij blijven staan

Een werkplek moet ook inspireren, bijdragen aan samen zijn en het opdoen van kennis en nieuwe inzichten. Groen heeft daarop een uitermate positieve invloed. Beknibbel daarom niet op planten en zet ze in een onderhoudsplan zodat ze er lekker fris bij blijven staan. Denk ook met groen verder: moswanden, verticale beplanting en als je de ruimte hebt zelfs aan (binnen)bomen.

Een gezonde productieve omgeving vraagt daarnaast om een actieve houding en beweging. Staand vergaderen gaat vaak ook sneller, mensen zijn staand (in ieder geval gemiddeld) minder lang van stof. Bovendien is de sfeer informeler, is iedereen creatiever en worden hierdoor beslissingen sneller genomen.

Meters maken achter het bureau

Door meer beweging en afwisseling blijft iedereen langer fit gedurende de dag en dat is goed voor de productiviteit. Ooit gedacht aan een fiets-stoel? Dat is echt meters maken vanachter het bureau.

Als je liever samen productief naar buiten gaat: plan een weeting. Een weeting is een combinatie van walking and meeting. Er zijn ervaringen dat eenmaal buiten met een wandeling besluiten ineens wel genomen kunnen worden.