Het nieuwe werken

Kennis Het nieuwe werken

Een goed kantoor voor winst op de lange termijn

 

Cijferaars bij bedrijven rekenden zich al lekker rijk: meer thuiswerken, dus minder kantoormeters en dus minder kosten. Echter, hoe je het collectief beter kunt laten functioneren is geen kwantiteits-, maar een kwaliteitsvraag’.

In kosten snijden is voor de korte termijn leuk onder aan de streep. Succesvol functioneren brengt op de lange termijn meer winst.

Denk goed na over de rol van het kantoor

Denk eerst goed na over de rol van kantoor. Wat wil je er bereiken? Hoe wil je dat gaan doen? Ga niet aan je medewerkers vragen: hoe vaak wil je naar kantoor? Dan krijg je dat de ene persoon alleen maar thuis zit en de andere alleen maar op kantoor."

In een hybride vorm van werken, past de werkplek bij de activiteiten waar je die dag voor staat. Dat kan thuis zijn, op een andere werkplek in de buurt waar iemand woont of op het hoofdkantoor.

Ontmoeten en geconcentreerd werken

Het kantoor is een fysieke plek om samen te werken en elkaar te ontmoeten. Thuis kan met een aparte werkkamer een ideale plek zijn om geconcentreerd te kunnen werken.

Ontmoeten, ruimte voor kennis delen, inspiratie of wellicht ruimte om elkaar ook sportief te ontmoeten. Het vraagt andere vierkante meters, maar in ieder geval ook meters.  Hoeveel? Dat hangt af van de situatie, je bedrijf en wat je mensen nodig hebben en graag willen.

Wensen

Minder, zo is in ieder geval de vaststelling, leidt op de langere termijn niet altijd tot meer. Als je bij je kantoorinrichting voorbijgaat aan de wensen en noodzaak van de medewerkers, schiet je in ieder geval je doel voorbij.