Recht op en fit

Kennis Recht op en fit

Een mooie vergadertafel, lekker stoelen er omheen en praten maar. Het kan ook anders: blijf rechtop. Vijf weetjes over staand vergaderen:

Staand vergaderen is sneller

Mensen zijn staand minder lang van stof. De vergadering duurt als gevolg daarvan korter, dus iedereen kan zijn tijd meer efficiënt besteden.

Meer beweging, dus gezonder

Door meer beweging en afwisseling in je houding blijf je langer fit gedurende de dag. Hierdoor ben je productiever en blijf je meer gezond.

Sneller beslissen

Door staan is de sfeer informeler en is iedereen creatiever. Hierdoor worden beslissingen sneller genomen.

Meer non verbale communicatie

Als je staat is je houding actiever. Daardoor laten mensen meer non-verbale communicatie zien. Die is eigenlijk nog veel belangrijker dan de verbale communicatie.

Een eerste stap

Staand vergaderen is ook een mooie opmaat naar meer afwisselend werken, een eerste stap richting dynamisch werken. Denk hierbij aan zit-sta bureaus die supermakkelijk in hoogte verstelbaar zijn en aan bureaufietsen die je ook echt in beweging houden.

Er zijn nog veel meer mogelijkheden voor een actieve houding en meer beweging. Een paar bekende: vragen aan een collega? Loop eens langs in plaats van een e-mail sturen, gebruik de trap in plaats van de lift, haal regelmatig (zelf) drinken en plaats het koffieapparaat en de printer niet te dicht bij elkaar.

Ook in opmars zijn groepjes collega's die samen sporten, in een community. Fietsen, rennen, yoga, noem maar op. Bedrijven richten challenges in om gezondheid te stimuleren. Die zijn niet alleen gericht op lijf en leden, maar ook op well-being. Apps laten weten dat het tijd is de benen weer te strekken.