Soorten werkplekken

Kennis Soorten werkplekken

Bij projectinrichting gaat het erom verschillende ruimten te maken die passen bij de verschillende activiteiten die aan het werk zijn verbonden. Dat zijn Activiteit Gebonden Werkplekken. 

Een overzicht van een aantal ruimten die er kunnen zijn bij kantoorinrichting.

Booth

Halfgesloten ruimte voor kleine vergaderingen, samenwerking en individueel werk. Heeft doorgaans stoelen met een hoge rugleuning, zoals bijvoorbeeld een treinbankje. Dat geeft een gevoel van visuele privacy, terwijl de werkplek toch deel uitmaakt van de open ruimte eromheen.

Focus Room

Volledig omsloten, geluid isolerende ruimte. Je kunt er ontsnappen aan het geroezemoes van de open werkruimte. Geschikt voor activiteiten die concentratie en/of privacy vereisen. Idealiter is de ruimte zo ontworpen dat deze ook kan worden gebruikt voor kleine vergaderingen en telefoon- en videogesprekken.

Telefooncel

Afgesloten of semi-omsloten ruimte waar mensen naartoe kunnen als ze een telefoongesprek of videogesprek moeten voeren waarvoor een zekere mate van focus en privacy is vereist. Ideaal om je buiten te sluiten van lawaaierige activiteiten uit open werkruimtes.

Semi-open werkplekken

De werkplekken hebben een halfhoge behuizing die een gevoel van visuele en akoestische privacy biedt zonder kamerhoge scheidingswanden. Geschikt voor activiteiten die een gemiddelde concentratie en gemiddelde interactie vereisen.

Open werkplekken

De werkplekken staan in een open ruimte, meestal in een groepje van vier bureau’s. Geschikt voor samenwerkend werk en algemene kantoortaken die een gemiddelde concentratie vereisen. Dit type werkplekken domineert de meeste werkomgevingen. Zorg ervoor dat ze allemaal van gelijke (goede) kwaliteit zijn, zodat bij flexibel gebruik mensen geen ’mijn vaste werkplek’-claim hoeven en willen gaan leggen.

Huddle

Een open ontmoetingsruimte met een informele, comfortabele sfeer. Het kan functioneren als een verzamelpunt voor teams of afdelingen. Geschikt voor informele discussies, ontspanning of werk, als mensen dat willen.

Projectkamer

Afgesloten ruimte met meerdere werkplekken, gecombineerd met samenwerkingsfuncties zoals vergadertafels en whiteboards. Geschikt voor projectwerk of teamwerk dat vertrouwelijk is en/of frequent overleg vereist.

Study

Afgesloten ruimte met meerdere werkplekken, bedoeld voor meer geconcentreerd werken in groepsverband. Een ontsnapping uit het geroezemoes en onderbrekingen van open werkplekken. Vergelijkbaar met een leeszaal in de bibliotheek (telefoonvrij en gedempte gesprekken)

Hierbij opgeteld komen uiteraard nog ruimten voor algemeen gebruik. Zoals bijvoorbeeld kleine overlegzitjes, de lunchruimte en vergaderkamers.