Thuiswerken

Kennis Thuiswerken

Hybride werken betekent ook dat we activiteiten daar doen waar we vinden dat we het meest effectief kunnen doen. Op kantoor in een open of gesloten ruimte of thuis. Activiteiten die complex zijn en waar je in ieder geval fysiek geen collega bij nodig hebt, kunnen bijvoorbeeld thuis prima worden gedaan. Wat heb je dan thuis nodig?

Belangrijk als eerste is of je thuis een rustige omgeving hebt om te kunnen werken. Grote voorkeur heeft een aparte werkruimte, dan kun je ook de deur daarvan letterlijk dicht doen als het werk erop zit en heb je de minste kans op afleiding door huisgenoten.

Wat heb je nog meer nodig naast een goede internetverbinding?

Een ergonomisch bureau

De basis van elke gezonde thuiswerkplek. Met een elektrisch verstelbaar zit/stabureau kun je eenvoudig zittend en staand werken afwisselen.

Als je met een laptop werkt: vergeet niet die op een goede standaard te zetten. Meer dan twee uur werken met gebogen rug achter een laptop zorgt geheid voor problemen. Het is zelfs volgens de Arbo-wet verboden.

Wat is een goede laptopstandaard?

  • Die is gemakkelijk in verschillende hoogtestanden in te stellen
  • Die is licht in gewicht
  • Die heeft eventueel een documenthouder
  • Die zorgt dat alle functionaliteiten en poorten beschikbaar blijven
  • Die blokkeert de ventilatie niet

Een comfortabele bureaustoel

De beste werkhouding: 

  • De armleggers van de stoel moeten een vlakke steun hebben en op gelijke hoogte zijn met het werkblad
  • Zorg dat het scherm op 50 centimeter afstand recht voor je kan staan
  • Bij voorkeur is de hoogte van de tafel verstelbaar. Als dat niet kan, is deze 74 tot 76 centimeter hoog, waarbij een te hoge tafel wordt gecompenseerd met een voetsteun waardoor je bovenbenen niet knellen.
  • Je scherm of laptop staat haaks op het venster om spiegeling te voorkomen. De bovenkant bevindt zich op ooghoogte. 

Tip: Wissel de bureaustoel eens af met een bal of een ergonomische kruk.

Veel (dag)licht

De ideale werkplek heeft veel daglicht. Zorg dat je bureau niet te ver van het raam af staat. Zorg voor voldoende verlichting in de avonduren door middel van een centrale lamp (algemene verlichting) en een bureaulamp (taakverlichting).

Planten

Groen is altijd goed! Planten zorgen voor zuurstof en dragen bij aan de productiviteit. En niet onbelangrijk, planten zorgen voor een gezellige sfeer!

Opbergruimte

Zorg voor voldoende opbergruimte. Als je geen plek hebt voor kasten gebruik dan de muur om planken aan te bevestigen. Combineer dit met een aantal accessoires en het ziet er meteen gezelliger uit. Ruim ook aan het einde van je dag je bureau op zodat je de volgende dag meteen productief kunt beginnen.

Een inspirerende omgeving

Richt je thuiswerkplek in op de manier zoals bij je past en waar je vrolijk van wordt. Voor de een is dat een schilderij, voor een ander souvenirs met mooie herinneringen.

Inspiratie doe je ook op door tussendoor naar buiten te gaan, daar blijf je ook nog een beetje fit van.

Leuk weetje 1: buiten doen we driekwart van onze inspiratie op.

Leuk weetje 2: op het werk doen we inspiratie op tijdens saaie vergaderingen als we poppetjes gaan tekenen en de gedachten laten dwalen.

 

Vul je naam en e-mailadres in voor de checklist ergonomisch werken

NAAM
E-mailadres